wiki:Documentatie/Gebruiker/ZgDossier

ZG-dossier

Deze pagina is verouderd. Zie ZG-2020 voor actuele informatie over het gebruik van de ZG-module.

Zintuiglijk gehandicaptenzorg (ZG-zorg) omvat multidisciplinaire zorg in verband met een visuele of auditieve beperking, of een communicatieve beperking als gevolg van een taalontwikkelingsstoornis.

Zie Installatie Server? voor de installatiehandleiding.

Zie Inrichting voor informatie over de inrichting.

Deze pagina heeft betrekking op de functionele beschrijving van het ZG-dossier.

Het OpenAC ZG-dossier geeft per patiënt een overzicht van de geleverde ZG-zorg. Activiteiten die in het kader van ZG-zorg zijn verricht kunnen worden geregistreerd in het ZG-dossier.

OpenAC 2 is de versie van OpenAC die op de desktop van medewerkers is geïnstalleerd. OpenAC 3 is een recente ontwikkeling waarbij bepaalde functionaliteit met een web-browser kan worden uitgevoerd. Het ZG-dossier is geïmplementeerd als een OpenAC 3 module maar gekoppeld aan het reguliere patiëntendossier in OpenAC 2. Om het ZG-dossier te kunnen gebruiken is het niet noodzakelijk dat OpenAC 2 is geïnstalleerd; het ZG-dossier kan worden geraadpleegd vanaf elk werkstation met een web-browser.

Agenda

Je kunt de agenda via OpenAC2-menu 'OpenAC 3->Agenda' of via de hoofdmenu van de webapplicatie openen.

Afspraken invoeren

Als je een lege plek in de agenda aanklikt of via de hoofdmenu 'Agenda' de submenu 'Planning' aanklikt dan wordt het invoerscherm voor afspraken geopend. Je kunt daarmee afspraken voor een of meerdere patiënten bij meerdere medewerkers invoeren. Met de opties 'Clientgebonden' en 'Niet-clientgebonden' kun je aangeven of de afspraak een clientgebonden afspraak wordt of niet.

ZG-dossier openen

Het ZG-dossier kan op twee manieren worden geopend: via het reguliere OpenAC 2 dossier of via de OpenAC 3 patiëntenlijst.

via het OpenAC 2 dossier

Het Zg-dossier kan vanuit elk regulier OpenAC dossier worden geopend. Klik hiervoor op de actielink "ZG-dossier" in de patiëntkaart:

OpenAC opent een tabblad in de standaard browser.

via de OpenAC 3 patiëntenlijst

De patiëntenlijst is te bereiken met url /patienten of via OpenAC2 menu 'OpenAC 3'.

Door te klikken op een patiënt verschijn een pop-up met o.a. de N.A.W-gegevens. Gebruik de knop "ZG" om het ZG-dossier te openen.

Inloggen

Eén keer per dag moet worden ingelogd met een OpenAC gebruikersnaam en wachtwoord. Kies hierbij ook de AGB- en agendalocatie:

Na inloggen gaat OpenAC automatisch verder met het ZG-Dossier. Als nog geen ZG-zorg is geregistreerd opent zich een nieuw ZG-dossier:

Naam, geslacht, geboortedatum en leeftijd worden in de header weergegeven. Selecteer nu eerst een cliëntprofiel. Aan de selectie van het cliëntprofiel gaat een beslisboom vooraf. Deze beslisboom valt vooralsnog (8-12-2016) buiten de scope van het OpenAC ZG-dossier. Zie voor meer informatie Beslisboom 1 op de SIAC site.

Scorekaart

Na het selecteren van een financieringsbron en cliëntprofiel dient de scorekaart te worden ingevuld:

De scorekaart bestaat uit verschillende secties. Elke sectie kan worden uitgeklapt door in de linkermarge op het driehoekje te klikken. Vragen met vierkante vinkvakjes zijn multiple-choice. Bij vragen met selectierondjes kan maar één antwoord worden geselecteerd. De ingevulde scorekaart vormt de basis van een "zachte beslisboom" op basis waarvan een behandelprofiel kan worden geselecteerd.

Behandelprofiel

Bij elk cliëntprofiel horen één of meerdere behandelprofielen. Zie ook het Overzichtschema Zorgprogramma's op de SIAC site. De keuzelijst bevat alleen behandelprofielen die van toepassing zijn op het geselecteerde cliëntprofiel. De uiteindelijke keuze wordt mede bepaald door de uitkomst van de scorekaart.

Zorgprogramma

Nadat een cliënt- en behandelprofiel zijn geselecteerd opent OpenAC automatisch het bijbehorende zorgprogramma. In onderstaand voorbeeld leidt cliëntprofiel 07 (D/SH 5-12 jaar) en behandelprofiel C (behandeltraject in therapeutische omgeving) automatisch tot zorgprogramma 03. Zie ook het Overzichtschema Zorgprogramma's op de SIAC site.

Behandelmodules

Binnen een zorgprogramma kunnen verschillende behandelmodules worden ingezet. Het overzichtschema gebruikt specifieke kleuren voor behandelprofielen en behandelmodules. OpenAC hanteert dezelfde kleuren. Start- en eindmodules zijn roodbruin, standaardmodules oranje en aanvullende of keuzemodules zijn lichtblauw.

Als OpenAC een nieuw zorgprogramma aanmaakt dan wordt behandelmodule 01, aanmelding tot zorgstart, automatisch klaargezet. Dit is de enige behandelmodule die in elk zorgprogramma verplicht moet worden geregistreerd.

Open een nieuw behandelmodule door deze te kiezen uit de lijst en te klikken op de knop "Open". De keuzelijst bevat alleen behandelmodules die passen bij het zorgprogramma. In onderstaande afbeelding is behandelmodule 03, behandelgerichte diagnostiek, geselecteerd.

Na klikken op "Open" is de gekozen behandelmodule geopend, zie onderstaande afbeelding.

Activiteiten registreren

In een behandelmodule kunnen activiteiten worden geregistreerd. Klap hiervoor het activiteitenblok open door te klikken op het driehoekje in de linkermarge. Registreer een activiteit door te klikken op knop "+ activiteit". Vul vervolgens de velden datum, begin- en eindtijd, activiteit en medewerkers in. De selectielijst bij activiteit toont alleen activiteiten die van toepassing zijn op de betreffende zorgmodule. Medewerkers kunnen worden toegevoegd met de knop "+ medewerker". Hierdoor opent zich een selectiescherm waarmee snel medewerkers kunnen worden toegevoegd aan de activiteit. Zie onderstaande afbeelding.

In onderstaand voorbeeld is te zien dat nogmaals klikken op "+ activiteit" een lege invoerrij oplevert.

Een vinkje achter een tijdvak betekent dat alle vereiste gegevens zijn ingevoerd en dat het tijdvak automatisch zal worden opgeslagen. Een kruisje betekent dat de invoer nog niet compleet is.

Activiteiten toewijzen

In het ZG-dossier worden activiteiten geregistreerd in een geopende behandelmodule.

Als activiteiten niet in het ZG-dossier maar in het reguliere OpenAC-dossier of in de agenda zijn geregistreerd, dan is het niet altijd mogelijk om deze automatisch aan een behandelmodule toe te wijzen. In die gevallen komen de activiteiten in de fictieve behandelmodule "00 - Nog niet toegewezen activiteiten" terecht. Van hier uit kunnen één of meerdere activiteiten worden geselecteerd waarna ze met de knop "toewijzen" aan een behandelmodule kunnen worden toegewezen. Zie onderstaande screenshot.

Na het toewijzen van activiteiten sluit het vak met nog niet toegewezen activiteiten en opent de behandelmodule waaraan de activiteiten zijn toegewezen, zoals in onderstaande screenshot.

Last modified 4 years ago Last modified on Jan 3, 2020 12:11:49 PM

Attachments (15)

Download all attachments as: .zip