wiki:Documentatie/Beheerder/Modules/Decursus

Decursus

Met de decursusmodule kunnen aantekeningen worden gemaakt over het ziekteverloop van een patient. De aantekeningen kunnen worden ingedeeld in verschillende thema's, elk thema kan zijn eigen invoervelden definiëren.

Sommige thema's presenteren een sidebar met briefteksten of testscores. De briefteksten kunnen kunnen worden gebruikt door erop te klikken. Ze komen automatisch in het goede, gekoppelde invoerveld terecht. De testscores zijn briefteksten met invoervelden. De scores kunnen worden ingevuld en vervolgens kan de bijbehorende brieftekst worden ingevoegd in een invoerveld.

Dit hoofdstuk beschrijft het naar eigen wensen inrichten van de decursusmodule.

Decursus Gegevens

Ongeacht de manier waarop decursus verder wordt ingericht of vormgegeven binnen OpenAC heeft een decursus-aantekening een aantal gegevens nodig. Decursus wordt ingedeeld in thema's. De verschillende thema's vullen decursus velden in; daar staan de gegevens die relevant zijn voor dat thema. Om het aanmaken van standaardbrieven te ondersteunen zijn er ook standaard briefteksten en testscores(-vermeldingen). Tot slot is de layout van de decursus-entry (de weergave in het dossier) nauwkeurig in te richten.

Thema's

Decursus thema's kunnen worden toegevoegd via (beheer)scherm Codetabellen, bij de module kern.s080_decursus, tabel Thema. Nieuw ingevoerde thema's kunnen gelijk gebruikt worden. De invoervelden die standaard horen bij een nieuw thema zijn:

  • Datum
  • Onderzoeker
  • Notities
  • Documenten

Additionele velden kunnen aan een thema worden toegevoegd door middel van een stukje code in de adaptatie. Zie verder het kopje "Invoervelden".

Het decursusthema is te kiezen in het decursusblok in het patientendossier. De omschrijvingen van die thema's die in gebruik zijn, worden getoond, zoals in het screenshot hiernaast. De thema's worden op volgnummer gesorteerd, niet alfabetisch.

Speciale Thema's

Het thema met de code brief (meestal heet dat Reguliere brief of Brief regulier in de drop-down) heeft een speciale vormgeving en is niet compatibel met brief-tekstfragmenten zoals hieronder is omschreven. Dit thema neemt de volgende teksten over uit andere decursus-entries:

  • hoofdtekst
  • anamnese
  • onderzoek
  • algemene_indruk
  • taalbegrip
  • taalproductie
  • pragmatiek
  • spraakontwikkeling
  • mondgedrag_functies
  • gehoor
  • spraaktaal
  • conclusie
  • afsluiting

Hierbij geldt dat "afsluiting" wordt overgenomen in "afsluiting" van de brief-decursus. De overige velden worden altijd overgenomen in "hoofdtekst".

Velden

Een decursus-entry heeft standaard een groot aantal velden. Deze zijn gedefinieerd in de module s080_decursus. Niet alle velden zijn in alle thema's van toepassing, en worden dan onzichtbaar gemaakt.

In een default-installatie van OpenAC zijn de volgende velden (onder andere) opgenomen in een decursus-entry:

  • Datum
  • Onderzoeker
  • Hoofdtekst
  • Anamnese (niet in alle thema's zichtbaar)
  • Gehoor (idem)
  • Reden van inbreng (idem)
  • Mondgedrag (idem)

De velden van een cursusentry lopen uiteen van zeer algemeen naar zeer specialistisch.

Nieuwe velden kunnen worden toegevoegd door in de tabel-definitie van s080_decursus.cursusentry (via het tabelscherm) een veld toe te voegen. Indien een veld wordt toegevoegd dat naar een codetabel wijst, verschijnt een drop-down veld; tekstvelden worden als gewone tekst-invoer vertoond. Tekstvelden kunnen een- of meer-regelig zijn.

In deze screenshot is te zien dat er een mengsel is van codetabel-velden zoals Onderzoeker en Reden inbreng en tekst-velden zoals Minimaal aanw. en Notities OpenAC.

De velden in een cursusentry worden opgeslagen in de structuur-bestanden van OpenAC. Het is aan te bevelen wijzigingen in te leveren na het toevoegen van een veld. Gebruikers zullen moeten schakelen.

Briefteksten

Briefteksten zijn standaardteksten die horen bij een thema. Ze worden in OpenAC gepresenteerd in een zogenaamde sidebar. Van daaruit kunnen de briefteksten worden ingevoegd in een bijbehorend invoerveld. Briefteksten kunnen worden ingevoerd via codetabellen --> Module kern.s080_decursus --> Brief-tekstfragment. Het invoerscherm kent de volgende velden:

  • Brief-tekstfragment. Dit is de code die de brieftekst identificeert. In sidebars worden briefteksten gegroepeerd op code, met een visuele scheiding tussen de groepen. Dus alle codes die beginnen met een S worden bijelkaar gezet, codes beginnend met een T ook, etc.
  • Sortering: hier kan een volgnummer worden opgegeven. Briefteksten worden per groep gesorteerd op dit volgnummer.
  • Thema's: een brieftekst kan worden gekoppeld aan één of meerdere thema's. Briefteksten worden alleen gepresenteerd in sidebars van gekoppelde thema's.
  • Doelveld: als op een brieftekst wordt geklikt, dan wordt de tekst ingevoegd in het invoerveld dat hier is opgegeven. Doelvelden kunnen worden aangemaakt via codetabellen --> Module kern.s080_decursus --> Brief-doelveld.
  • Scoreveld: van belang voor testscores, zie het gelijknamige kopje. Voor standaard briefteksten op "nee" laten staan.
  • Tekst: De eigenlijke brieftekst. De variabelen {patient} en {leeftijd} zijn beschikbaar en worden tijdens het invoegen van de tekst vervangen door de naam en leeftijd van de patient.
  • Is-Kop: kopjes onderscheiden zich visueel in de lijst met briefteksten doordat ze vet gedrukt worden. Hiermee kunnen scheidingen in de lijst worden aangebracht. Gebruik van sortering om de tekst op de juiste plek te krijgen. Kopjes kunnen gewoon worden aangeklikt, en verschijnen zonder speciale opmaak in de decursus-tekst.

Testscores

Testscores zijn briefteksten die in de sidebar zijn voorzien van een invoerveld om een testscore in te voeren. Ze kunnen in hetzelfde scherm worden ingevoerd als briefteksten, maar in tegenstelling tot briefteksten moet bij testscores de optie Scoreveld op "ja" worden gezet. In de tekst van testscores kunnen buiten {patient} en {leeftijd} ook de variabelen {test}, {beoordeling} en {score} worden gebruikt. Deze worden bij het invoegen van de tekst vervangen door de overeenkomstige waarden.

Een belangrijke aanvullende voorwaarde voor het correct functioneren van de testscorefunctionaliteit, is dat de code van de testscore exact gelijk moet zijn aan de decursus veldnaam waar de score in moet worden opgeslagen.

Layout

In de structuur.tsv file kan je een groep invullen (in de kolom box) voor een veld en een layout. Met de groep geef je aan hoe de velden in groepjes bij elkaar binnen de box vertoond worden. Er komt een horizontale streep tussen de groepjes. In een gewoon decursus-entry heb je drie groepen, bovenaan de datum en het thema, dan een boel velden en onderaan de documenten-selector. Door in de structuur tabel te kijken zie je dat de groepen nummers 1, 2 en 8 (bestanden) hebben.

Binnen een groep kan je een veld een volgnummer geven. Het veld wordt dan met dat volgnummer vertoond; velden met hetzelfde volgnummer worden bij elkaar vertoond op volgorde van binnenkomst.

Voor het aangeven van een groep en volgnummer, gebruik de notatie groep[.volgnummer] . het nummer van de groep, eventueel gevolgd door een punt (.) en een volgnummer. Het volgnummer mag ook iets zijn als 6-1 voor sub-volgnummers. Hiermee kan je de plaats van een veld in een box helemaal vastleggen.

De vormgeving van het veld wordt bepaald door de layout. Hiermee geef je aan hoe groot het label is voor het veld (in bijna alle boxen in OpenAC is dat 2) en hoe breed het veld zelf is (de volle breedte van een box is meestal 10, dus voor velden die de gehele breedte naast het label nemen schrijf je 8). Voor tekst-velden is het ook wel eens handig om ze meer dan een regel hoog te maken, zodat er meer tekst in te zien is. De notatie is labelbreedte:veldbreedte[xveldhoogte]: de breedte van het label in vakjes (bijna altijd 2), een dubbele punt, dan de breedte van het veld (dikwijls 8), eventueel gevolgd door de letter x en dan de hoogte van het veld in regels.

Een volledige plaats en vorm-bepaling van een veld kan er dus zo uit zien: 2.5 2:8x3, te lezen als "in de tweede groep, het vijfde veld, met een label van 2 vakjes breed, en dan acht breed en drie regels hoog". Dat is een redelijk normale specificatie voor een tekstveld.

Doorgaans vul je de groep in van een veld, en laat je de layout leeg. Dan is het veld onzichtbaar in alle decursus-thema's behalve die thema's die het -- zie thema-engine hieronder -- expliciet zichtbaar willen hebben. Dat vereenvoudigt het inrichten van de thema's.

De plaats kan alleen in de tabeldefinitie vastgelegd worden en is niet te veranderen tijdens het gebruik van OpenAC. De layout kan wel veranderd worden door in OpenAC van een entry de meta.layouts aan te passen. Dit wordt in de decursus-themaengine gedaan. De layout die je opgeeft aan de themaengine wordt toegepast -- zoals hierboven, schrijf je dan dingen als 2:8x3 in de layouts.

Zie ook de aparte layoutpagina in de ontwikkelaars documentatie met de volledige specificatie.

Thema-Engine

Omdat velden niet voor alle thema's van toepassing zijn, kan de layout van een decursus-entry aangepast worden per thema. De meest eenvoudige manier om dat te doen maakt gebruik van de decursus thema-engine. Deze velden zichtbaar of onzichtbaar al naar gelang het gekozen thema.

De thema-engine kan worden ingericht in het beheerscherm Codetabellen onder module kern.d060_decursus:

Het inrichten bestaat uit twee stappen: maak eerst de gewenste thema's aan en koppel vervolgens bestaande decursusvelden aan deze thema's. Dit laatste kan door records toe te voegen aan codetabel Decursusthemaveld:

Het invoerscherm bevat de volgende velden:

DecursusthemaveldDe inhoud van dit veld moet overeenkomen met de naam van een bestaand decursusveld.
ThemaMet deze selectielijst kan een veld aan een bestaand thema worden gekoppeld.
VolgnummerHet volgnummer bepaalt in welke volgorde de velden op het scherm worden gezet.
LabelDe label voor het invoerveld.
LayoutDe layout van het veld, bijvoorbeeld 2:8x1
In gebruikAls in gebruik op "nee" wordt gezet zal het veld verdwijnen uit het invoerscherm van dit thema.

Als een veld slechts in enkele thema's zichtbaar hoeft te zijn, is het aan te bevelen het in de layout van de tabel cursusentry juist onzichtbaar te maken; dan laten we aan de thema-engine over om het zichtbaar te maken. Net zo kunnen we bij een veld dat meestal zichtbaar moet zijn (maar in enkele gevallen niet) het veld het beste een layout geven, en dan de thema-engine het laten verhullen als het niet nodig is.

FENAC ICT

Dit hoofdstuk laat zien dat het mogelijk is de decursus functionaliteit volledig naar eigen wensen in te richten. Natuurlijk kan FENAC ICT helpen met advies of implementatie.

Last modified 5 years ago Last modified on Jun 18, 2019 1:43:47 PM

Attachments (5)

Download all attachments as: .zip