wiki:Documentatie/Beheerder/Scripts

Scripts

OpenAC heeft, naast de gewone functionaliteit van het programma, ook scripts die ongewone acties uitvoeren of die bijzondere queries op de database loslaten. Deze scripts staan bij de OpenAC programmatuur en kunnen met de hand of als geplande taak worden uitgevoerd.

Scripts doen speciale dingen met OpenAC. Hierdoor is het van belang om de scripts met de nodige voorzichtigheid te draaien.

Scripts Draaien

Voor het uitvoeren van een script zijn er drie stukken informatie nodig:

  • Waar is OpenAC geinstalleerd? Dit scrijven we verder als <OpenAC Map>. Als OpenAC op een reguliere manier is geinstalleerd zou dit C:\Program Files\OpenAC kunnen zijn.
  • Welke versie van de OpenAC runtime wordt er gebruikt? Sinds OpenAC v2.010 gebruikt iedereen Python 2.7.
  • Welk script moet er worden uitgevoerd? Een lijst van beschikbare scripts staat op deze pagina hieronder, of kijk in <OpenAC Map>/scripts/ voor de namen van alle scripts die met OpenAC geinstalleerd zijn. Elke adaptatie kan ook zijn eigen scripts hebben, die in de adaptatiemap staan.

Scripts worden het beste vanaf de command-line uitgevoerd. Deze is op te starten als cmd.exe. Instructies voor specifieke Windows versies staan hieronder. Als de command-line is opgestart, dan kunt u met het commando cd <OpenAC Map> naar de juiste map gaan.

Eenmaal in de juiste map, gebruik het juiste commando van de runtime, een spatie, script.py en de naam van het script om uit te voeren. Indien geen script wordt opgegeven klaagt het programma dat er geen script opgegeven is en doet verder niks.

In de screenshot hieronder worden de volgende twee opdrachten uitgevoerd (merk op, dit gaat om een oude versie van OpenAC met een oude versie van Python; vanaf OpenAC v2.010 is het Python27\python.exe):

cd "C:\Users\adriaan\AppData\OpenAC Docs\v1.222"
Python25\python.exe script.py

Het eerste commando zorgt ervoor dat het commando op de juiste plek wordt uitgevoerd (op deze machine is OpenAC op een ongewone plek geinstalleerd). De tweede voert het script uit (zonder naam van een script, dus we verwachten ook dat het klaagt).

Command Line Starten

Windows 7
Klik op start en vul in het zoekveld cmd in en druk op enter. De command-line start op.

Parameters voor Scripts

Na python.exe script.py volgen vier dingen:

  • (optioneel) de adaptatie om te gebruiken,
  • (optioneel) een mailadres waar de uitvoer van het script naartoe gestuurd wordt,
  • de naam van het script zelf (bijvoorbeeld backup.py),
  • (optioneel) een of meer parameters voor het script (welke dat kunnen zijn hangt af van het script zelf).

Hieronder volgen vier voorbeelden met verschillende combinaties van parameters. In alle gevallen draaien we het script svn.py (beschikbaar vanaf v2.000). We kiezen optioneel om de adaptatie op die van Nijmegen in te stellen, om de resultaten naar de helpdesk te sturen, om zowel de adaptatie als het mailadres in te stellen (en let op dat hier de volgorde belangrijk is! , eerst adaptatie en daarna mailadres) en om het script svn.py zelf een parameter te geven (nl. "info", waardoor het script iets nuttigs afdrukt).

Python27\python.exe adaptatie:ac_nijmegen script.py svn.py
Python27\python.exe mailto:tickets@fenac.nl script.py svn.py
Python27\python.exe adaptatie:ac_nijmegen mailto:tickets@fenac.nl script.py svn.py
Python27\python.exe script.py svn.py info

Parameters voor OpenAC werken meestal ook voor scripts, in het bijzonder de parameter config_dir kan opgegeven worden om een andere configuratie te lezen. Zie hieronder voor details.

Instellingen voor Scripts

Scripts gebruiken dezelfde instellingen als de laatste OpenAC-sessie. Het is dus zaak om OpenAC minimaal één keer op de reguliere manier te starten en te controleren of alle instellingen correct zijn.

Om een ander configuratiebestand te gebruiken (bijvoorbeeld voor een testdatabase) kan de parameter config_dir worden opgegeven, net als bij OpenAC zelf. Voer het script uit met een parameter (dus na de naam van het script) config_dir=C:\pad\naar\configuratiemap, bijvoorbeeld zo:

Python27\python.exe adaptatie:ac_nijmegen script.py v1_naar_v2 config_dir=C:\openac

In dit voorbeeld wordt de configuratie van OpenAC gelezen uit de opgegeven map C:\openac in plaats van de normale plek (dwz. in plaats van .openac of OpenAC in je home-directory).

Een geplande taak aanmaken

Controleer eerst dat het script met de hand gedraaid kan worden zoals hierboven omschreven staat. De runtime en parameters zijn hierbij in het bijzonder van belang.

  • Open "Geplande taken" vanuit het configuratiescherm. De wizard "Taak plannen" zal worden gestart.
  • Blader naar Python27\python.exe in de runtime map van OpenAC.
  • Geef de taak een naam.
  • Geef aan wanneer de taak moet worden uitgevoerd.
  • Voltooi de wizard. Vink op de laatste pagina moet de optie "Geavanceerde eigenschappen voor deze taak openen wanneer ik op Voltooien klik" aan. Dit is nodig om de argumenten en de werkdirectory in te stellen.
  • Vul de opdrachtregel achter "Uitvoeren" aan met script.py <naam van script> <parameters voor script>.
  • Het is belangrijk dat achter "Beginnen in" de <OpenAC Map> wordt ingevuld. Dit is de werkdirectory.

Beschikbare Scripts

Deze lijst met scripts omvat alleen de scripts die voor alle AC's van belang zijn. De individuele adaptaties kunnen nog meer scripts bevatten die alleen op de lokale situatie van die adaptatie of dat AC van toepassing zijn.

Scriptnamen worden in dit lijstje zonder ".py" weergegeven. Die kan je bij de scriptnaam ook weglaten (maar niet bij script.py!).

Backup

De naam van dit script is backup.

Dit script schrijft een actuele backup naar de verzameldirectory. De verzameldirectory is degene die is ingesteld bij het maken van een OpenAC backup. Om die in te stellen of te controleren, start OpenAC gewoon op als admin en kies Bestand -> Backup Maken. Het invulveld dat daar verschijnt bevat de instelling voor het maken van backups.

Zie ook script restore om backups terug te zetten.

CANG

Er zijn twee scripts voor de communicatie met de CANG. De naam van de scripts zijn ping-cang en periodiek-cang.

Met het script ping-cang kan de verbinding met de CANG-server getest worden en met periodiek-cang kan ook de gegevens-uitwisseling met de CANG uitgevoerd worden. Door een geplande taak te maken kunnen automatisch de CANG-patiënten bijgehouden worden (anders moet je met enige regelmaar op de CANG-import in het beheer-menu klikken).

  • Om de verbinding te testen: voer script ping-cang uit. De optie --test is alleen bedoeld voor gebruik als je een test-certificaat hebt naast het echte CANG-certificaat.
  • Om gegevens uit te wisselen: voer script periodiek-cang uit. Met optie --all worden alle CANG-uitwisselingsstappen uitgevoerd. Dit is de aanbevolen manier om gegevens uit te wisselen, maar je kan ook individuele stappen van de uitwisseling uitvoeren. Gebruik --help om alle opties te ontdekken.

Codetabel

De naam van dit script is codetabel.

Met dit script kan een (of alle) codetabellen in de database teruggezet worden vanuit de .tsv bestanden in OpenAC. Incidenteel wordt dit script ook gebruikt om nieuwe records in een codetabel te laden nadat een nieuwe OpenAC module is geactiveerd.

  • Codetabel terugzetten Om de codetabel in de database terug te zetten vanuit de .tsv bestanden gebruik codetabel --load <tabelnaam> waarbij de tabelnaam afgelezen kan worden uit de bestandsnamen van de .tsvs. Als voorbeeld, om de medewerkersfuncties-codetabel terug te lezen,
    Python25\python.exe script.py codetabel --load medewerkerfunctie
    

HL7-Server

TODO: ?

Hoortoestellen

De naam van dit script is load-hte. NB. deze functionaliteit is ook helemaal beschikbaar vanuit de gebruikersinterface van OpenAC, via Beheer -> Importeren uit... -> Hoortoestellendatabase.... Zie voor meer informatie de documentatie over het hoortoestellenscherm (maar dit script is te prefereren, juist omdat het een regelmatig geplande taak kan zijn).

Script om vanuit de landelijke (HTE) database hoortoestellen in te lezen. De landelijke database biedt een lijst aan met toestellen die op dit moment op de Nederlandse markt zijn toegestaan en door de fabrikanten worden aangeboden binnen het kader van het vergoedingensysteem (waarbij patiënten en hoortoestellen in klassen worden ingedeeld).

Toegang tot de database (read-only) wordt geregeld door ZN of PACT. In principe heeft elk AC toegang tot de database; er is een landelijk- gedeelde login ("ac") en een wachtwoord. Toegang kan worden aangevraagd via PACT, email ht_classificatie@… .

Het script kan af-en-toe gedraaid worden, en haalt dan de nieuwe toestellen op. Oude toestellen worden niet afgevoerd. Omdat de hoortoestellendatabase niet heel snel verandert, is een keer in de week voldoende. Het script kan het handigst worden uitgevoerd door gebruikersnaam en wachtwoord op te geven met de -u <user> en -p <password> vlaggen.

Indexeren

De naam van dit script is maak_indexes.

De zoekfunctionaliteit in OpenAC -- zoeken op naam of woonplaats in het dossierscherm of het relatiesscherm, of hoortoestellen op merk zoeken -- is gebaseerd op een zoekindex. Meestal wordt deze zoekindex automatisch bijgewerkt, maar het is mogelijk dat de index niet gelijk loopt met de gegevens (van de patiënten, relaties of hoortoestellen). Dan leveren zoekopdrachten niet meer alle verwachte resultaten op.

Dit script kan de zoekindex van een enkele tabel of van alle indexeerbare tabellen bijwerken. Merk op dat dit een langdurige operatie kan zijn, die je dan niet tijdens productie wilt uitvoeren.

  • Draai het script zonder parameters, of met parameter --help, voor een overzicht van de beschikbare tabellen om te indexeren.
  • Geef een tabelnaam op met -- om die tabel te indexeren: bijvoorbeeld --hoortoestel.
  • Geef --all om alle tabellen opnieuw te indexeren.

Het is mogelijk om meerdere tabellen in een keer te indexeren, zoals in deze voorbeeld-aanroep te zien is:

Python27\python.exe script.py maak_indexes --hoortoestel --relatie

Leeftijdsselectie

De naam van dit script is leeftijds-selectie.

Dit script drukt een lijst af op het scherm van patiëntnummer en -naam die in een opgegeven periode binnen een bepaalde leeftijdscategorie vielen.

Het script kan vier parameters aannemen, begin en eind van de periode en de minimum en maximum leeftijden. Het opgeven van de periode is verplicht; de leeftijden niet en die staan standaard op 40 tot 60 jaar ingesteld.

  • Om het begin van de periode aan te geven, geef parameter begin:YYYY-MM-DD op.
  • Om het einde van de periode aan te geven, geef parameter eind:YYYY-MM-DD op.
  • Om de minimumleeftijd op te geven, geef parameter min:NN op.
  • Om de maximumleeftijd op te geven, geef parameter max::NN op.

Als voorbeeld, patiënten van 6 tot en met 24 jaar op te vragen die een bezoek aan het AC brachten van 1 januari 2010 tot en met 14 februari 2010:

Python27\python.exe script.py leeftijds-selectie begin:2010-01-01 eind:2010-02-14 min:6 max:24

De uitvoer is tab-gescheiden.

MAC-AC

Het script waarmee de landelijke MAC-AC totalen worden bepaald is ook beschikbaar als OpenAC script, waarmee de gegevens worden verwerkt als in het landelijke stramien.

Migratie

(vanaf OpenAC v2.006) Om de overgang van een OpenAC versie naar de volgende te versoepelen is er een migratie-script. Dit is het OpenAC script migratie, dat als een gewoon OpenAC script te gebruiken is. Je moet eerst OpenAC bijwerken naar de nieuwe versie (zodat je de nieuwste versie van het migratie-script krijgt). Voor elke versie van OpenAC (vanaf v2.006) is er een migratie-module die de migratie van de vorige versie, naar die versie uitvoert. De migratie-modules zijn genoemd naar de versie waar ze bij horen (v2_006 voor versie v2.006, die de migratie van v2.004 naar v2.006 uitvoert; v2_008 voor versie v2.008, die de migratie van v2.006 naar v2.008 uitvoert; enzovoort).

Een migratie-module definieert op zijn beurt weer migratie-stappen die uitgevoerd worden. Deze stappen worden doorgaans in de release-notes van de bijbehorende versie uitgelegd.

Het migratie-script geef je een of meer parameters. De eerste is de naam van de migratie-module (v2_006). Daarna moet je een of meer opties meegeven die aangeven wat de module moet doen. Met --all worden alle migratie-stappen opeenvolgend uitgevoerd, maar het is ook mogelijk om de migratie-stappen een-voor-een uit te voeren. Gebruik --help voor een overzicht van de uit-te-voeren migratiestappen. Gebruik optie -v om (nog) meer te loggen dan het anders zou doen.

Dit commando laat zien welke stappen er zijn:

Python27\python.exe script.py migratie v2_006 --help

Elke stap heeft een naam (zoals bijwerken) en er horen twee opties bij de stap: --naam en --no-naam (bijvoorbeeld --bijwerken en --no-bijwerken). Als je de positieve optie geeft, wordt de stap uitgevoerd. Als je de negatieve (--no-naam) optie opgeeft, wordt de migratiestap juist niet uitgevoerd. De speciale optie --all voert alle stappen uit, maar in combinatie met een of meer --no-<iets> opties kunnen specifieke stappen worden onderdrukt. Om een enkele stap uit te proberen, gebruik alleen de optie die bij die stap hoort.

Een gewone migratie gebruikt --all en is verder niet ingewikkeld.

Sommige stappen staan default uit en worden zelfs niet met --all uitgevoerd: die moet je expliciet opgeven. Dit zijn doorgaans optionele stappen, of stappen die je op een bepaalde manier uit moet voeren. Ze staan dan als zodanig beschreven bij de migratie-handleiding van een release.

Het volgende commando voert alle stappen uit en maakt een (extra) logbestand migratie.log ter controle. Het logbestand komt bij de andere OpenAC logbestanden te staan, in de configuratie-directory (vaak .openac). Het migratie-logbestand wordt bij elke migratie overschreven.

Python27\python.exe script.py migratie v2_006 -v --all

Enkele migratiestappen hebben extra gegevens nodig -- een ingangsdatum, bijvoorbeeld. Die extra configuratie wordt opgegeven met --configuratie naam=waarde (of -c naam=waarde). Welke configuratie-namen zinvol zijn bij een bepaalde migratie staat in de migratie-handleiding van de release. Bijvoorbeeld, hier voeren we een denkbeeldige migratie-stap --lente uit en stellen we

configuratieparameters voor start_lente en eind_lente in:

Python27\python.exe script.py migratie v2_012 --lente -c start_lente=2015-03-21 -c eind_lente=2015-06-20

Voor ontwikkelaars: configuratieparameters worden niet als parameters meegegeven aan de migratiefunctie maar moeten worden opgehaald uit logica.configuratie:

start_lente = logica.configuratie.get("start_lente", None)

start_lente is in het bovenstaande voorbeeld None als de scriptparameter niet gezet is.

Periodieke TOREN-import

De naam van dit script is periodiek_toren_import. Geef het script een parameter, import.

Het script doet het volgende:

  • Alle bestanden uit de TOREN-importmap met een bepaalde bestandsextensie worden ingelezen. De TOREN-importmap en de bestandextensie kunnen worden ingesteld via Beheer->Instellingen in OpenAC.
  • Als er een structuurfout zit in het importbestand, of als de import voortijdig wordt afgebroken, dan wordt het importbestand verplaatst naar de map "mislukt". Het script "periodiek_toren_import" garandeert dat elke verrichting uit een importbestand maar één keer wordt verwerkt, dus een bestand kan zonder gevaar op dubbele verrichtingen meerdere keren worden geïmporteerd.
  • Verrichtingen die niet kunnen worden verwerkt worden weggeschreven als een kommagescheiden bestand in de map "fouten".
  • Nadat een TOREN-bestand is geïmporteerd wordt het verplaatst naar de map "behandeld".
  • Bestanden uit de map "mislukt" kunnen worden teruggezet naar de TOREN-importmap met "script.py periodiek_toren_import herstel".

Permissies

De naam van dit script is permissie.

Dit script geeft de effectieve rechten van gebruikers of gebruikersgroepen weer. Een soortgelijk beeld is voor gebruikers beschikbaar in het medewerkerscherm, en voor gebruikersgroepen door in het toegangsrechtenscherm rond velden aan te klikken terwijl de groep geselecteerd is. Het script is nuttig om een totaalbeeld van een gebruikersgroep te krijgen.

Geef als argumenten voor het script een of meer gebruikersnamen of groepsnamen op. De namen zijn hoofdlettergevoelig. Als speciaal geval kan je --all opgeven, als enig argument, om de permissies op te vragen voor alle medewerkers die op dit moment actief zijn.

Deze aanroep laat permissies zien voor gebruikers JAN en PIET en de groep onderzoeker.

Python27\python.exe script.py permissie JAN PIET onderzoeker

Bij gebruikers wordt getoond:

  • Tot welke groepen de gebruiker behoort,
  • De effectieve permissies voor de gebruiker. Hier worden alleen permissies getoond die expliciet zijn ingesteld -- dus er patient+R is, wordt niet noodzakelijk voor elk veld onder patient weergegeven dat die ook +R heeft.

Bij gebruikersgroepen wordt getoond:

  • Welke gebruikers lid zijn van de groep,
  • De permissies die zijn ingesteld voor de groep. Hier worden alleen permissies getoond die expliciet zijn ingesteld.

Rapportage

De naam van dit script is rapportage.

Maakt een rapportage aan en schrijft deze weg in de rapportagemap. Als eerste parameter wordt de naam van een rapportage (bijvoorbeeld fenac_kentallen) opgegeven. Argumenten voor de rapportage kunnen, met komma's of spaties gescheiden, na de rapportagenaam staan. Deze argumenten komen overeen met configuratiewaarden van OpenAC.

In de documentatie van de rapportages staan de namen van de parameters die overeenkomen met de waarden die via de user-interface geselecteerd kunnen worden.

Voorbeelden aanroep:

  • rapportage fenac_kentallen kentallen_jaar=2010
  • rapportage productie_ap factureerbaar_vanaf_datum=2010-01-01,factureerbaar_tot_datum=2010-12-31

Als er geen rapportagenaam wordt opgegeven, dan wordt de lijst van beschikbare rapportages afgedrukt.

Sommige soorten parameters worden speciaal behandeld:

  • als het gaat om een vinkje, dan worden je woorden true, aan, ja, yes, on en 1 opgevat als "aangevinkt" en woorden false, uit, nee, no, none, off en 0 opgevat als "niet-aangevinkt". Andere waarden zijn niet toegestaan (het is niet hoofdlettergevoelig).
  • als het gaat om een datumveld, dan worden, naast standaard datum-aanduidingen als YYYY-MM-DD, ook de volgende speciale datums herkend:
    • eergisteren, gisteren, vandaag, morgen, overmorgen worden vertaald naar de datum die bij die uitdrukking hoort, op het moment dat het script gedraaid wordt.
    • Engelse woorden voor dezelfde aanduidingen.
    • Uitdrukkingen van de vorm <x>_<y>_<z> worden geinterpreteerd als datumaanduiding zoals vandaag of gisteren, mits:
      • x is begin of eind of end
      • y is vorig, vorige, last, dit, deze, this, volgend, volgende, next
      • z is dag, day, week, maand, month, jaar, year
      Voorbeelden zijn begin_vorige_maand of eind_dit_jaar.

Reset wachtwoord

De naam van dit script is reset_password. Beschikbaar vanaf v2.102.

Dit script stelt het wachtwoord voor een (nieuwe) medewerker in. Er zijn twee parameters voor dit script:

  • --inlognaam <naam> of -u <naam> De naam waarmee de medewerker inlogt
  • --wachtwoord <tekst> of -p <tekst> Optioneel. Het nieuwe wachtwoord voor de medewerker. Wanneer er geen wachtwoord optie is gebruikt zal het script interactief om het nieuwe wachtwoord vragen; dit is veiliger omdat het wachtwoord niet op het scherm komt te staan.

Restore

De naam van dit script is restore.

Met dit script kan een eerder gemaakte OpenAC backup worden teruggezet, net als via het menu Beheer -> Backup Terugzetten. Het script heeft een parameter, de verzameldirectory waar de backup opgeslagen is (dat is dus waarschijnlijk een map met een naam als C:\OpenAC\backups\ac_nederland-2011-04-30-13.17\, afhankelijk van waar de backups gemaakt worden).

Het script vraagt of de database eerst leeg gemaakt moet worden en daarna om bevestiging voordat de backup daadwerkelijk teruggezet wordt.

SVN Client

De naam van dit script is svn. Beschikbaar vanaf v2.000.

Dit script voert algemene versiebeheertaken uit, al dan niet met de instellingen van OpenAC. Dit script heeft een parameter nodig om aan te geven welke bewerking het uit moet voeren. Als er geen parameters meegegeven worden dan drukt het script een volledige handleiding af op het scherm.

Sommige mogelijke parameters voor dit script:

  • cleanup voer SVN cleanup uit, net als het gelijknamige losse script, in geval van een afgebroken versiebeheer-actie.
  • config schrijf een nieuwe SVN configuratie-file net zoals OpenAC dat zou doen.
  • info geef informatie over de huidige OpenAC versie. Geef optioneel directories aan om de informatie over die directories op te vragen.
  • server geef informatie over de versie van OpenAC beschikbaar op de server van de FENAC. Hierbij worden de proxy-instellingen van OpenAC gebruikt. Zorg ervoor dat die goed ingesteld staan bij instellingen.
  • scrub is een stoomwals die over alle versiebeheer problemen heen walst door dingen lukraak weg te gooien. Als OpenAC niet wil opstarten vanwege versiebeheerproblemen en ook niet bijgewerkt kan worden en script svn_cleanup biedt geen soelaas, dan kan scrub helpen. Omdat dit een paardemiddel is moet ook nog de dag van de week (eerste twee letters) als parameter meegegeven worden, al is het maar om te voorkomen dat je dit per ongeluk draait en alle veranderingen aan sjablonen en codetabellen kwijtraakt.
  • server geef informatie over de versie van OpenAC op de server van de FENAC. Gebruikt OpenAC's SVN proxy instellingen.
  • serverc geef informatie over de versie van OpenAC beschikbaar op de server van de FENAC. Maak hierbij geen gebruik van de proxy instellingen van OpenAC. In combinatie met server is het mogelijk om hiermee netwerkproblemen veroorzaakt door proxy-instellingen uit te zoeken.
  • status laat de status van de OpenAC versie zien. Hierbij worden regels afgedrukt met een letter of symbool vooraan om aan te geven wat de status is. ? geeft een bestand aan dat onbekend is bij versiebeheer; dat zou normaal gesproken niet voor moeten komen. M geeft een bestand aan dat veranderd is in de lokale versie; die kunnen via versiebeheer ingeleverd worden. Andere letters (A en C) kunnen voorkomen maar geven een probleem met de installatie aan.
  • update werk OpenAC bij, optioneel met -r rev naar een specifieke revisie, optioneel met opgegeven directories om alleen die directories bij te werken.
  • versies vraag VERSIES.txt op bij de FENAC en geef een lijstje van beschikbare versies van OpenAC terug.

Hoewel het svn script heel veel opties en mogelijkheden heeft, zijn er maar een paar acties die je gewoonlijk uit zou kunnen voeren:

  • Wijzigingen zien Gebruik svn status om te zien wat er allemaal gewijzigd is. Dit zijn ook de bestanden die als gewijzigd in het versiebeheerscherm naar voren komen.
  • OpenAC bijwerken Om naar de nieuwste revisie bij te werken, gebruik svn update zonder parameters. Als een nieuwe revisie van OpenAC voor problemen zorgt, kan je met svn update -r gevolgd door een revisienummer terugschakelen naar een eerdere revisie, waarna je OpenAC weer op kan starten en gebruikers terug kan schakelen.
  • Wijzigingen ongedaan maken Gebruik svn status om te zien wat er gewijzigd is. Tenzij OpenAC heel erg verminkt is, kan je vervolgens de gewijzigde bestanden gewoon weggooien en dan met svn update bijwerken naar de nieuwste revisie, waarbij ook de net-weggegooide bestanden weer teruggehaald worden.

Switches

De naam van dit script is switches. Beschikbaar vanaf v2.000.

OpenAC kent een groot aantal zogenaamde switches om het gedrag te beinvloeden of om problemen te helpen uitzoeken. Een switch kan aan of uit staan. Met dit script is het mogelijk om de switches van OpenAC in te stellen zonder OpenAC zelf op te starten. Dat kan nuttig zijn in het geval dat OpenAC helemaal niet meer start maar dat het probleem wel onderzoecht moet worden met bepaalde switches aan.

Zie de switchespagina van de beheerdersdocumententatie voor meer informatie over de switches zelf.

Als dit script zonder parameters wordt gedraaid, drukt het de huidige switch-instellingen af.

Om switches te veranderen, geef de naam van een switch, een is-teken en dan aan of uit (het script accepteert ook 1, true, ja en yes voor aan en 0, false, nee en no voor uit -- als het script het niet snapt, vertelt het wel wat het wel verstaat). Het is mogelijk om meer dan een switch tegelijk in te stellen.

Hieronder een voorbeeld om de switches op te vragen en een tweede om de switches debug_sql_read uit en skip_svn aan te zetten.

Python27\python.exe script.py switches
Python27\python.exe script.py switches debug_sql_read=uit skip_svn=aan

Merk op dat switches worden opgeslagen als je OpenAC afsluit en ingelezen als het opstart, dus voer dit script uit op een werkplek waar OpenAC op dat moment niet draait.

UZOVI

TODO: ?

Verstuur DBC's

De naam van dit script is verstuur_dbcs.

Het script voert de acties uit het scherm DBC's versturen automatisch uit.

Verstuur Herinneringen

De naam van dit script is verstuur_herinneringen.

Script voor het versturen van herinneringen per SMS of E-mail. Dit kan gebruikt worden als scheduled job om automatisch (dagelijks) de SMS en E-mail herinneringen te sturen voor de komende dagen. De derde soort herinneringen die OpenAC ondersteunt, de Word- herinneringen (papieren brieven) worden niet automatisch aangemaakt.

Bij normaal gebruik van het script kunnen de opties --no-email en --no-sms gebruikt worden om een soort herinnering juist niet te sturen. Bij gebrek aan die opties worden beide soorten herinneringen verstuurd.

Voor test-doeleinden zijn er opties --debug en --dummy. Met --debug wordt de logging uitgebreid alsof de debug-switches voor herinneringen aan staan. Met --dummy worden geen echte berichten verstuurd, maar wordt wel gedaan alsof. De dummy-berichten krijgen bestandstatus rood, zodat ze later in de werklijsten gevonden kunnen worden. Daarnaast kan je met de optie --cleanup de dummy-berichten weer automatisch verwijderen.

Optioneel kunnen er locatieletters (los, gescheiden door spaties in de opdracht-regel) worden meegegeven worden. Dan worden alleen herinneringen voor de gegeven locaties verstuurd. Anders worden herinneringen verstuurd voor alle locaties in de database.

Last modified 4 years ago Last modified on Apr 21, 2020 11:37:00 AM

Attachments (2)

Download all attachments as: .zip