wiki:Releases/v2.004

OpenAC v2.004 release notes

Release datum: 1 augustus 2013 milestone

Algemeen

In deze versie van OpenAC zijn er een aantal grote veranderingen. Enkele daarvan zijn ook in de tussenrelease v2.003 te vinden, maar worden hier voor algemeen gebruik gepresenteerd.

Indicatoren

De FENAC Kwaliteitsindicatoren zijn in v2.004 iets verder uitgewerkt. Voor een gedeelte brengt dit extra registratieverplichtingen met zich mee. De extra registratie ten behoeve van de indicator toegangstijd wordt hier uitgelegd. De rapportage voor kwaliteitsindicatoren is echter onveranderd ten opzichte van eerdere versies.

  • Verwijzing is in het behandeltraject (zorgtraject) uitgebreid met een extra veld, Verwijzing Ontvangen. Hierdoor heb je nu twee data om in te vullen. De eerste datum is de datum die door de verwijzer zelf is genoteerd op het verwijsbriefje -- dat is dus ook de datum waarop de patient te horen heeft gekregen dat hij of zij elders terecht kan. De tweede datum is de datum waarop de verwijzing is ontvangen door het AC.

Als er onmiddelijk op verwijsbriefjes wordt gereageerd (door een zorgtraject aan te maken) dan is dit hetzelfde als de datum waarop het zorgtraject wordt aangemaakt. Anders vult men de datum dat het verwijsbriefje is binnengekomen in. In het verleden is bij sommige ACs wel eens de datum van ontvangst ingevuld bij de verwijsdatum; dit dient voortaan niet te gebeuren.

Lijstweergave

In deze release van OpenAC is de lijstweergave die OpenAC gebruikt, vernieuwd. Van oudsher zagen lijsten in OpenAC (hier in het dossierscherm) er zo uit:

In de nieuwe versie van OpenAC ziet dezelfde lijst er zo uit:

Er zijn een aantal veranderingen die dit meebrengt.

  • Om een dossier (of ander item in de lijst) te openen, moet je dubbel klikken. Voorheen was dat eenmaal klikken.
  • Het prullenbakje staat niet meer achteraan, maar vooraan.
  • De lijst heeft een eigen scroll-balkje, zodat je de lijst kunt bekijken zonder dat de taakbox van het scherm afrolt.
  • Als je een kolom gebruikt om te sorteren, staat er een pijltje in om aan te geven hoe er gesorteerd wordt. Je kan op een kolom tegelijk sorteren. Klik eenmaal om "gewoon" oplopend te sorteren. Het pijltje wijst dan omhoog. Klik nogmaals om aflopend te sorteren. Het pijltje wijst dan omlaag (van Z naar A sorteren). Klik een derde keer om sortering weer uit te zetten, dan verdwijnt het pijltje. Om weer de standaard sortering te gebruiken als OpenAC een lijst berekent (dat is niet altijd op alfabet), zet de sortering uit. De sorteervolgorde wordt door OpenAC opgeslagen, ook voor volgende keren dat je OpenAC opstart.
  • Als er gegevens in een kolom van de lijst worden afgekapt, kan je de dunne streepjes tussen de kolommen verslepen om een kolom breder te maken. Hiermee kan je zelf de belangrijkste gegevens de meeste ruimte geven. De indeling van het lijstje wordt bewaard door OpenAC, ook voor volgende keren.
  • Lijsten worden niet meer willekeurig afgeknipt door OpenAC. Als een selectie meer dan duizend items oplevert, staan die allemaal in de lijst.
  • De lijsten werken sneller en gebruiken minder geheugen.

Dingen om in het bijzonder attent op te zijn:

  • Je kan meer dan een dossier selecteren in de lijst, maar dat heeft verder geen effect.
  • Als je een dossier een keer aanklikt in de lijst, dan wordt die geselecteerd (blauw aangegeven). De enter toets zal nu niet meer zoeken activeren; om weer te zoeken via de taakbox-zoekknop, klik op een veld buiten de lijst.

Nieuwe versie DIS standaard (v7.0)

De vorige versie van de DIS standaard (v6.0) had een probleem dat je de nummers van zorgtrajecten en subtrajecten alleen in een numerieke formaat mocht aanleveren, terwijl OpenAC zowel letters als cijfers gebruikt. Dat probleem hebben we tijdig bij DIS gemeld en ze hebben met v7.0 hiermee rekening gehouden. We hebben met deze versie van OpenAC v7.0 van de DIS-standaard geïmplementeerd zodat nu DIS aanleveringen vanaf 1-1-2012 wel kunnen doorgaan met de juiste nummers van zorgtrajecten en subtrajecten.

Om met deze nieuwe DIS standaard (v7.0) DIS bestanden te kunnen aanmaken moeten de AC's hun DIS-gebruikersnaam bij de codetabel AGB-locaties invullen. Dat is een verplicht veld dat van DIS moet worden ingevuld. Zie het voorbeeld hieronder:

Nieuwe versie COV (v 3.0)

Met ingang van 1 juli 2013 is de manier om verzekeringsrecht te controleren bij de VECOZO veranderd. Een aantal oude zoekpaden vervallen (zoals de combinatie naam, geboortedatum) vanwege aangescherpte privacy-wetgeving. Het kan dus gebeuren dat OpenAC een patient niet (meer) vindt bij COV tenzij een correct adres of een BSN is ingevuld. Het gebruik van de COV-check is verder ongewijzigd.

Klachtenformulier

(Herhaling uit de release notes voor v2.003) Het klachtenformulier is nu in alle adaptaties beschikbaar. Gebruikers met de permissie klachtregistratie-registreren hebben toegang tot het klachtenregistratie-scherm. De gebruikershandleiding is uitgebreid met enige informatie over de registratie, maar het preciese gebruik is, wachtend op nadere uitwerking van het ledenbesluit, nog niet duidelijk.

Voor het Secretariaat

  • De werklijst openstaande acties toont nu ook openstaande acties zonder datum (ze staan onderaan, maar je kunt sorteren door op de kolom-kopjes te klikken).
  • Het is niet langer mogelijk om zorgtrajecten of behandeldagen te verwijderen (prullenbakje) tenzij je de permissie dossier-verwijderen of dossier-productie-invoeren hebt.
  • Bij het controleren van patientgegevens op basis van de BSN (SVBZ-check) wordt nu de woonplaats overgenomen uit de gegevens van SBVZ, waar voorheen de gemeente over werd genomen. Dit leidt ertoe dat je, bijvoorbeeld, Lent als woonplaats krijgt in plaats van Nijmegen. ACs die dit handmatig corrigeeren (gemeente Oirschot en woonplaats Middelbeers, of gemeente Hof van Twente) hoeven dat niet meer te doen.
  • Als bij omboeken van items meerdere zorgtrajecten zijn dan wordt er een dialoog getoond om het juiste zorgtraject te kiezen. Zie ticket #5140.
  • Er wordt minder vaak tussentijds opgeslagen bij het maken van (richt-)afspraken. Hierdoor kan het voorkomen dat de agenda nog lege plekken toont waar in het dossier een afspraak te zien is: de afspraak wordt pas opgeslagen als het dossier wordt opgeslagen. Zie ticket #5651.

Voor Onderzoekers

  • Decursus Brieftekst-fragmenten kunnen nu {patient} en {leeftijd} velden bevatten; in de tekst-fragmenten in de sidebar van een decursusentry is zo te zien waar de gegevens terecht komen. Bij het aanklikken van het fragment worden de velden vervangen door de naam van de patient (bij {patient}) en de leeftijd in jaren (bij {leeftijd}). Zie ticket #5669.

Voor Management

  • Rapportage Productie AP In de controlesheets van deze rapportage is, na de kolom met de prijs van het product, ook de UZOVI code van de verzekeraar gezet. Het is ook mogelijk om daar geen of nvt te vinden als er geen UZOVI of helemaal geen verzekeraar is (bijvoorbeeld bij patienten waar papieren nota's naartoe gaan). Dit was een verzoek van Kentalis, #5442. Daarnaast is de snelheid van het rapport met een factor 60 verbeterd, dus in plaats van een uur of meer kan je nu na een paar minuten het rapport verwachten.
  • Rapportage Afsluitregels Deze rapportage geeft aan wat het effect is van de voorgestelde nieuwe afsluitregels (120 of 180 dagen). Dat is anders dan de rapportage Impactanalyse Afsluitregels. Deze rapportage hoeft in principe maar eenmalig gedraaid te worden ter ondersteuning van de FENAC bij het overleg met ZN.

Voor het Beheer

  • Gebruikersrechten (herhaling uit v2.000) Let op de instellingen voor gebruikersrechten. Er zijn nieuwe rechten voor het gebruik van de Grouper opgenomen. Die zijn niet automatisch toegewezen aan de gebruikersgroep financieel-administratief eindverantwoordelijke, dus het kan voorkomen dat iemand van financien onverwacht tegen grijze knoppen aan zit te kijken. Zie ticket #4947 en en de beheershandleiding.
  • Gebruikersrecht dossier-verwijderen Het verwijderen van zorgtrajecten (via het prullenbakje) is voorbehouden aan medewerkers met de permissie dossier-verwijderen of dossier-productie-invoeren. Dit in reactie op ticket #5361.
  • Gebruikersrecht dossier-correspondentie Je kunt nu correspondentie invoeren in een dossier los van de permissie om productie in te voeren. Zie ticket #2489.
  • Lijsten De lijsten binnen OpenAC zijn nu ingeschakeld op "nieuwe stijl" lijsten. Het is echter mogelijk dat de aanpassing in werkwijze verrassend is of stuit op trainings-vraagstukken. Daarom is er een nieuwe switch in OpenAC, gebruik_legacy_lijsten. Zet die aan om de nieuwe lijsten-functionaliteit te vervangen door de oude, langzame en afgekapte lijsten.
    De breedte van kolommen kan door de gebruiker worden aangepast (wat in eerdere OpenAC versies niet kon), maar die veranderde breedtes worden nog niet onthouden. Wel is het mogelijk om de default lijstweergave bij tabellen aan te passen via het tabel-definitiesscherm -- net als in eerdere OpenAC versies.
  • SMS Diensten De SMS-dienst SMSCity is aangepast om de nieuwe API van Messagebird te gebruiken. Als jouw AC SMSCity gebruikt, verstuur dan een of twee test-herinneringen aan een test-patient.
  • SQL Logging OpenAC gebruikt SQL om met de database te communiceren. In geval van problemen -- ook performance problemen -- kunnen die SQL statements gelogd worden, voor nadere analyse. OpenAC maakt hiervoor een logbestand sqlalchemy.log aan. Net als sessie.log wordt dit in de configuratiemap van OpenAC opgeslagen. Omdat de SQL log nogal groot kan worden, staat die logging meestal uit. Maar:
    • Als de switch developer aan staat, wordt elk SQL statement gelogd naar sqlalchemy.log,
    • Als de switch debug_sql_read aan staat, worden SQL lees-statements gelogd naar sqlalchemy.log en worden ze ook in het meldingenblad en in sessie.log gezet (zoals in v1, waarbij de SQL statements ook in het meldingenblad terecht kwamen),
    • Als de switch debug_sql_write aan staat, worden SQL schrijf-statements gelogd naar sqlalchemy.log en het meldingenblad en sessie.log. (Dit is precies hetzelfde als switch debug_sql_read, en je hoeft maar een van de twee aan te zetten.)
    Bij het afhandelen van tickets kan FENAC ICT incidenteel vragen naar de sqlalchemy.log of dat je een van de switches aanzet om te kijken wat OpenAC precies doet.

Lokale Aanpassingen

  • EasiData In sommige ACs wordt inmiddels de nieuwste EasiData met NOAH4 ondersteuning gebruikt. Hiervoor is de EasiData module aangepast met een parameter easidata_executable. De EasiData module f080_easidata is een van de modules die file-formats toevoegt aan OpenAC. In dit geval die van EasiData van AcouSoft. Metingen die in EasiData worden gedaan worden overgenomen in het metingenblok van OpenAC en de toon- en spraakaudiogrammen worden overgenomen. De EasiData module heeft instellingen die zichtbaar zijn binnen OpenAC in het instellingenscherm en instellingen die alleen te benaderen zijn binnen het adaptatie-script. De drie instellingen die alleen in de adaptatie ingesteld kunnen worden zijn deze:
    • alleen_vandaag_meten Als deze module-parameter op True staat is het niet mogelijk om metingen vast te leggen behalve op de dag van vandaag. Hiermee voorkom je dat metingen achteraf nog worden toegevoegd aan een bezoek. Standaard staat deze parameter ook op True.
    • foutmelding_bij_ontbreken_software De EasiData software staat niet noodzakelijk op elk werkstation geinstalleerd. Als deze parameter op True staat, klaag OpenAC als de software niet gevonden kan worden. Met een beetje creativiteit kan je deze parameter op True zetten alleen op die werkstations waar je de meetsoftware verwacht.
    • easidata_executable_naam Hiermee kan je de naam die OpenAC zoekt veranderen. Standaard staat het op de "oude" waarde EasiData.exe, maar ACs die de versie met NOAH4 koppeling gebruiken kunnen hier iets anders instellen.
  • Acties In ACs Alkmaar en Drenthe is het verplicht om een datum in te vullen bij acties.
  • Team-veld In AC Alkmaar moet eerst een team gekozen worden (voor het zorgtraject) voordat er verrichtingen in de bezoeken kunnen worden ingevuld.

Migratie

  • Let op dat ticket #4522 van invloed is op ACs met SQL Server, omdat datastructuur-bijwerken maar beperkt mogelijk is.
  • Ticket #5518 betreft een hele oude fout in OpenAC waardoor er voor BIJLAGE bestanden volledige padnamen in de database terecht komen. Dat is niet erg zolang de padnamen nog geldig zijn, maar als een fileserver hernoemd wordt of er lokale bestanden gekoppeld worden, dan is het linkje naar een bestand vanuit het dossier niet meer bruikbaar. Vanaf v2.004 treedt dat niet meer op, maar elk AC zal optioneel de bestandsnamen in de database moeten opschonen. Zie dat ticket voor instructies.
  • Invullen van een DIS-gebruikersnaam is voor DIS versie 7 verplicht (zie kopje beheer hierboven).

Windows 8

OpenAC is niet uitgebreid getest op Windows 8, maar lijkt wel normaal te functioneren. De standaard-permissies van Windows 8 zijn strenger dan die van eerdere Windows versies, waardoor sommige delen van de FENAC site misschien niet met Internet Explorer te benaderen zijn. Daarnaast waarschuwt Windows 8 over gedownloade bestanden. Omdat de starterkit van OpenAC "zelden gedownload wordt", wordt dit ook als beveiligings-probleem gezien. Ga in dit geval (indien de download wel vanaf de FENAC site komt en de juiste checksums heeft) wel gewoon door met de installatie.

Last modified 9 years ago Last modified on Aug 11, 2015 2:54:23 PM

Attachments (5)

Download all attachments as: .zip