wiki:Releases/v2.002

OpenAC v2.002 release notes

Release datum: 15 januari 2013, milestone

Voor Iedereen

Deze release staat in het teken van het afronden van het nieuwe faktureringsproces, het introduceren van elektronisch crediteren, en een succesvolle afhandeling van het reguliere declaratieproces. Daarna gebeurt er onder water van alles aan performance en geheugengebruik. Er is ook een nieuwe starterkit beschikbaar.

Er zijn vooral ook veranderingen voor het beheer en de manier waarop er met tickets wordt omgegaan, zie onder het kopje beheer en migratie.

Voor het Secretariaat

  • Agenda In de lijstweergave van de agenda is het mogelijk om ook de dossierlocatie op te nemen. Wellicht moet het lokale ICT beheer deze mogelijkheid eerst aanzetten. De kolom dossierlocatie neemt wel een beetje ruimte in. Deze uitbreiding is op verzoek van Eindhoven gemaakt, #4509.

  • Tonen agenda per plangroep Om het probleem van te drukke agenda te omzeilen hebben we met v2.002 in de dagview optioneel een keuzelijst van plangroepen toegevoegd waarmee de agenda van de geselecteerde plangroep getoond kunnen worden. Als een plangroep wordt geselecteerd dan worden de afspraken en roosters van die groep + afspraken en roosters van resources/kamers getoond. Om deze functie te activeren moet de volgende optie aangevinkt worden.

  • Controlelijst Rode-bolletjes controlelijst is uitgebreid met meer tabellen en zoekplekken voor bestanden met status "rood". Dit ondersteunt de werkwijze van AC Drenthe dat met de bestandsstatus doorgeeft van onderzoekers aan het secretariaat dat een brief klaar is voor verdere behandeling. De werkwijze vran AC Drenthe is als volgt:

Een tijd geleden is Drenthe begonnen met digitalisering. Onderdeel hiervan is het markeren van brieven in OpenAC met een rood bolletje en het geven van acties. Via Controlelijsten in OpenAC selecteert het Secretariaat in OpenAC statussen/bestanden met een rood bolletje en behandelt dit dan verder.

Als je als onderzoeker een brief maakt en de audioloog moet de brief controleren: maak een ACTIE aan voor de audioloog. Noem deze actie: BRIEF controleren. Als de brief gecontroleerd is door de audioloog, maakt hij een ROOD BOLLETJE bij de brief. Als je als onderzoeker een brief maakt en de audioloog hoeft NIET te controleren: maak dan als onderzoeker een ROOD BOLLETJE bij de brief.

Het secretariaat ziet in de Controlelijst van OpenAC welke statussen rode bolletjes hebben. Voor het secretariaat is dit het teken dat de brief verder behandeld kan worden. Als de brief is ondertekend en verzonden maakt het Secretariaat het bolletje GROEN.

Voor Onderzoekers

Er zijn geen bijzonderheden gerealiseerd voor onderzoekers.

Voor Management

  • Retourinformatie De VECOZO retourinformatie kan gedetailleerd bekeken worden met de retourinformatieviewer. Dit is voorlopig een stand-alone programmatje, uit te voeren door een commando-regel op te starten, naar de OpenAC installatie-directory te gaan, en aldaar Python25\python.exe tools\zhviewer.py uit te voeren.
  • Onderhanden Werk Elektronisch aanleveren onderhandenwerk (OHW): bundelen van onderhandenwerk trajecten en via nieuwe Vektis standaard ZH310 aanleveren bij VECOZO zodat de verzekeraars bevoorschotting van AC's op basis van die aangeleverde OHW kunnen doen. Het verwerken van OHW is net als het aanleveren van voltooide trajecten: eerst moeten ze gebundeld worden, daarna worden ze ingediend. Er is geen fiattering nodig, omdat het hier gaat om onvoltooid werk, waarvoor alleen een beeld gegeven moet worden aan VECOZO van openstaande trajecten en hun zwaarte.

Voor het Beheer

  • Gebruikersrechten Let op de instellingen voor gebruikersrechten. Er zijn nieuwe rechten voor het gebruik van de Grouper opgenomen. Die zijn niet automatisch toegewezen aan de gebruikersgroep financieel-administratief eindverantwoordelijke, dus het kan voorkomen dat iemand van financien onverwacht tegen grijze knoppen aan zit te kijken. Zie ticket #4947 en en de beheershandleiding.
  • Configuratiemap Openen van de configuratiemap (waar OpenAC zowel logfiles als de configuratie opslaat) vanuit het instellingenscherm. Zie de instellingenpagina voor details.
  • Proxy Fine-grained proxy-instellingen om nauwkeuriger het proxy-gebruik van verschillende verbindingen die OpenAC maakt, in te richten. Zie de beheershandleiding voor details.
  • Geheugengebruik Het geheugengebruik van OpenAC is sterk verminderd. Dit gebeurt onzichtbaar voor de gebruiker, maar is voor beheerders, zeker van Citrix- en soortgelijke omgevingen, wel prettig. Er zou zo'n 60MB van elk OpenAC proces af moeten gaan. Bij notabeheer is een veel grotere verbetering zichtbaar, van 1GB of meer naar (slechts) 300MB.
  • Planhorizon OpenAC waarschuwt nu bij het opstarten over sommige zinloze of schadelijke configuratie instellingen, zoals een te korte planhorizon (de instelling projecteer rooster t/m die aangeeft tot waar het rooster in de agenda zichtbaar is) of gekke factureerdata (bijvoorbeeld op de 34ste van elke maand).
  • Lijsten Het is mogelijk om een andere lijstweergave in OpenAC aan te zetten. Hierdoor worden lijst-schermen veel sneller, wordt het mogelijk om meer dan duizend dingen in een lijst te hebben (vooral voor notabeheer is dat van belang). Lijsten zien er wel opeens anders uit en het enkel- en dubbelklik gedrag van de lijst is anders. Je kan wel met toetsenbordbediening door de lijsten heen stappen. Om de nieuwe lijsten aan te zetten, zet de switch gebruik-wx-lijsten aan in het switches-scherm.
  • Ticket afhandeling Automatisch ingediende tickets worden niet meer vanzelf door de FENAC opgepakt. Het bestuur van de FENAC heeft besloten dat er door een teveel aan binnenkomende tickets met onvoldoende informatie, de lokale eerstelijns ICT-er actiever betrokken moet worden bij het proces van tickets indienen. Om dit te realiseren zijn er de volgende regels opgesteld:
    • Nieuw tickets die door medewerkers van het AC aangemaakt worden, krijgen eerst het label triage. De FENAC ICTers zien zulke tickets niet.
    • Lokale ICTers krijgen, net als bij alle tickets, email-melding van nieuwe triage-tickets. Maar er is ook een speciale pagina met een lijst van alle triage-tickets van de ingelogde gebruiker. Omdat AC's een enkel login hebben, kan de lokale ICTer zien welke triage-tickets er zijn.
    • De lokale ICTer kan het ticket doorgeven aan de FENAC door het ticket als new te bestempelen. Dit dient echter alleen te gebeuren na een controle dat het ticket reproduceerbaar is en niet het gevolg van een voorbijgaande fout of lokaal configuratieprobleem. Bij voorkeur staat er bij het ticket een scenario om het probleem na te bootsen in een anonieme backup.
    NB. Tickets die door admin zelf aangemaakt worden (dat zijn dus de lokale ICTers, ingelogd in OpenAC) worden gewone tickets, en die komen niet in de triage-lijst terecht.
  • Testomgeving We wijzen nogmaals op de instructies in de beheershandleiding over testomgevingen voor het maken van die omgevingen; let ook bij het aanmaken van de database op de juiste commando's.

Lokale Aanpassingen

  • EasiData In sommige ACs wordt inmiddels de nieuwste EasiData met NOAH4 ondersteuning gebruikt. Hiervoor is de EasiData module aangepast met een parameter easidata_executable. Zie ticket #4340 voor details of de beheershandleiding.

Migratie

  • Python 2.4 wordt niet meer ondersteund. Hierover zal OpenAC v2.002 klagen en niet functioneren. Installeer in zo'n geval de starter kit om de juiste runtime te krijgen. Of vervang de runtime zoals beschreven is in de beheershandleiding over de runtime. De foutmelding ziet er ongeveer zo uit:
    SystemError: Python versie 2.4.2 wordt niet ondersteund.
    
    Bij alle starter kits sinds v1.222 zit een Python 2.5 runtime.
  • Als je een upgrade doet van v2.000 naar v2.002 zijn er nieuwe ODBC drivers nodig. De vorige versie van PyODBC die werd meegeleverd met OpenAC, PyODBC 2.0.39, is al jaren oud en kan niet overweg met de queries die OpenAC tegenwoordig maakt. Bij het opstarten van OpenAC v2.002 wordt automatisch een poging gedaan om PyODBC 3.0.6 van de server van de FENAC op te halen en te installeren onder de Python25 directory. Als deze poging mislukt, wordt verwezen naar de lokale ICTers.
    • De update hoeft maar een keer gedaan te worden per OpenAC installatie.
    • Op terminal servers met een gedeelde installatie van OpenAC dus maar een keer; probeer dit te doen terwijl zo min mogelijk mensen zijn ingelogd en er maar een gebruiker op dat moment inlogt.
    • Bij individuele werkstations en meet-werkstations moet elk werkstation apart worden bijgewerkt.
    • Deze runtime update staat los van het schakelen van gebruikers, dus als je gebruikers zomaar schakelt van een voorgaande versie naar deze zullen ze twee keer OpenAC opnieuwe moeten opstarten. Een keer om van de vorige versie naar v2.002 bij te werken, dan nog een keer voor de runtime update.

Omdat niet alle gebruikers op Windows-niveau het recht zullen hebben om in de Python25 (de runtime) map te schrijven, wordt aanbevolen om dit vooraf te testen en/of rechten toe te kennen zodat het bijwerken automatisch gaat.

NB. Gebruikers van centrale software-management systemen zullen zien dat er een nieuwe map odbc306 in Python25\Lib\site-packages wordt gemaakt. Deze map moet als onderdeel van de Python25 (de runtime) directory worden verspreid naar alle gebruikers.

Bij de starterkit van v2.002 zit een Python 2.5 runtime met de nieuwe PyODBC drivers.

Schakelen v2.000 naar v2.002

Zorg ervoor dat de datastructuur bijgewerkt is in v2.000 en dat er geen meldingen over velden die moeten worden aangepast, verschijnen voordat je schakelt.

Schakelen v2.002 terug naar v2.000

Terugschakelen van v2.002 naar v2.000 vereist enkele database queries voordat werk- en planlijsten weer bruikbaar zijn. Dit komt omdat enkele tijdelijke tabellen zijn vervangen door database views. Na een terugschakeling, start OpenAC v2.000 op en voer de volgende SQL queries uit:

DROP VIEW behandeling_nota
DROP VIEW behandeling_feit
Last modified 9 years ago Last modified on Aug 11, 2015 2:54:52 PM

Attachments (5)

Download all attachments as: .zip