wiki:Documentatie/Beheerder/Installeren/Installatiehandleiding

Installatiehandleiding

Deze handleiding beschrijft de installatie van OpenAC op Microsoft Windows. Er is ook een Linux installatiehandleiding beschikbaar, een ontwikkelhandleiding voor de OpenAC ontwikkelaars (en gedeeltelijk voor het beheer) en de technische documentatie voor de fijnste details van het inregelen van OpenAC.

Let op: OpenAC kan pas worden gebruikt nadat er door de FENAC een eerste versie is gemaakt van de lokale adaptatie. Controleer eerst dat deze voor uw AC al bestaat. Neem hierover contact op met de ICT afdeling van de FENAC, mailto:tickets@….

Opzet van de software

Om OpenAC te draaien, dienen er twee dingen te worden geinstalleerd:

  • Een database (MySQL of Microsoft SQL server). Er hoeft maar een database te zijn.
  • De OpenAC applicatie zelf (de programmeertaal Python en de OpenAC broncode). De applicatie moet op elk werkstation waar OpenAC gebruikt gaat worden, geinstalleerd worden.

Voor de uiteindelijke implementatie van OpenAC is het aan te raden de database te installeren op een server, en OpenAC op alle werkstations.

Systeem-Eisen

Als richtlijn voor zowel de server als de werkstations geldt een moderne PC met een gangbare Windows of Linux besturingssysteem. De werkstations hebben minimaal 512MB geheugen nodig; voor de server raden we 2GB of meer aan.

Het wordt afgeraden om OpenAC te installeren op een netwerkschijf. Een terminal-server omgeving wordt wel ondersteund.

Voor details over de systeem-eisen, zie deze aparte pagina.

Database Installeren

De meesten hebben al een database voor OpenAC. We raden aan in dat geval die database te behouden, en dit hoofdstuk over te slaan.

Moet nog een database worden aangelegd, dan kan worden gekozen voor een open-source pakket (MySQL) of de Microsoft-variant (SQL server). De Microsoft-variant moet, in tegenstelling tot de webserver IIS, apart worden aangeschaft. Afhankelijk van de gekozen database server, zijn er gedetailleerde instructies:

  • Microsoft SQL Server
  • MySQL
  • SQLite. Voor SQLite databases hoeft geen server ingericht te worden en alle gegevens worden op het lokaal werkstation opgeslagen. Deze oplossing is dus alleen geschikt voor test gebruik, maar het scheelt wel een server.

Applicatie Installeren

Wanneer eerder een versie van OpenAC is geinstalleerd, is het verstandig om eerst de oude versie van OpenAC een laatste keer op te starten, in het loginscherm te klikken op Details en de daar ingevulde waarden op te schrijven. Deze waarden zijn straks nodig voor elke lokale installatie van OpenAC.

Zie de uitgebreide pagina over de starter kit. Voor extra instellingen bij het opstarten, zie de pagina over de snelkoppeling.

OpenAC moet vanaf de desktop kunnen communiceren met de database server. Voor MySQL wordt alle nodige software meegeleverd. Voor Microsoft SQL Server moet echter op de gebruikersmachine de Microsoft SQL Native Client driver geinstalleerd worden. Zie daarvoor de werkstation installatiehandleiding voor Microsoft SQL Server.

Applicatie Opstarten

Wanneer op het OpenAC-pictogram wordt geklikt, verschijnt een loginscherm (zie eventueel de pagina over opstarten wanneer dit niet lukt).

Klik hierin op Details om de connectie met de database in te stellen. Wanneer u heeft gekozen voor een MySQL-database op uw eigen werkstation, kunnen alle waarden blijven staan, behalve het veld adaptatie. Hier selecteert u de naam van het eigen AC. Voor details over de MySQL instellingen (zoals voor beveiligde of verbindingen-op-afstand), zie de MySQL werkstation installatiehandleiding.

Gebruikers van SQL server moeten eenmalig de velden Gegevensbron (naam van een ODBC-bron die wijst naar SQL server) en SQL-dialect (Transact-SQL) invullen alvorens op Login te klikken. Voor details over de SQL Server instellingen (zoals voor verbindingen-op-afstand), zie de SQL Server werkstation installatiehandleiding.

Men logt op OpenAC de eerste keer in als admin. Het initiële wachtwoord voor admin kunt u opvragen bij ICT FENAC (030-2769902). Het admin-wachtwoord kan desgewenst later (in het scherm medewerkers) worden aangepast.

Het inloggen kan de eerste keer even duren, met name omdat de database moet worden gevuld met tabellen. Wanneer eerder is gedraaid met OpenAC rekenversie (versies voor 0.80), dan kan het zijn dat een aanzienlijk aantal rode meldingen onderin het scherm verschijnt. Wanneer OpenAC klaar is met het printen van meldingen, selecteer dan Database wissen... in het menu Beheer en log opnieuw in.

Hierna ziet men het OpenAC startscherm.

Applicatie Bijwerken

De revisie van OpenAC die in een starterkit zit is vaak al enigszins verouderd op het moment dat het geïnstalleerd wordt (omdat er doorlopend verbeteringen plaatsvinden). Het is aan te raden na installatie onmiddellijk OpenAC bij te werken. Het startscherm bestaat uit 3 vakken: hoofdschermen, rapportages en beheer.

In het boxje "beheer" staat een knop versiebeheer. Klik op deze knop. Na even wachten verschijnt nu een scherm met links een lijst met OpenAC-versies. Klik op de nieuwste versie in dit overzicht om OpenAC bij te werken. Raadpleeg de beheershandleiding over versiebeheer voor meer informatie.

Het versiebeheerscherm krijgt u alleen wanneer u inlogt als admin. Voor gewone gebruikers wordt de software bij het opstarten automatisch in overeenstemming gebracht met het versienummer en revisienummer dat in het versiebeheer-scherm door admin wordt aangegeven ("schakel gebruikers naar versie...").

Wanneer u, bijvoorbeeld in een periode waarin OpenAC alleen wordt gebruikt voor het doorrekenen van de productie met oog op DIS, DBC onderhoud en begroting, alleen werkt als admin, dient u op elk werkstation waar u OpenAC gebruikt, over te schakelen op de juiste versie.

Last modified 7 years ago Last modified on May 9, 2017 3:42:17 PM

Attachments (6)

Download all attachments as: .zip